trickery.net  

Go Back   trickery.net > Technical > Internet Connection & Networking

Reply
 
Thread Tools
Old 07-Mar-2012, 10:18   #1
Deceased
Fixer of dead hard drives
Deceased's Avatar
Join Date: Oct 2003
Location: SOL
Posts: 2,256
Deceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond repute
LAN (cat5) interference

Hi folks,

Got a strange one.

1 chap in the office gets (or rather, has sometimes sporadic, sometimes permanent) interference (buzzing) on his phone. Its a basic analog phone fed over CAT5 with an adaptor.

Another chap nearby also gets the same problem - sometimes at the same time as the other fella but invariably not on his own.

So far to troubleshoot I've tried the following:
  • Replaced the computer
  • Replaced all leads to do with the computer and the phone (including the headset to base unit lead on the phone itself)
  • Replaced the phone.
  • Replaced the adaptor
  • Had the electrical sockets checked by an electrician
  • Patched him in via a different floor point - was ok at first but problem has come back....

As far as I can tell the wiring back in the patch cabinet doesn't run near anything that could give off a signal.

The weird bit is that when it was doing its (sporadic) phase - it "sometimes" also affected the other guy - who sits nearby but isn't wired through the same floor point.

I've pretty much proved it's the wiring as when I plug his phone into the switchboard directly (its an Avaya IP unit) the phone is clear so its definitely the wiring.

I don't really want to pull out the patching in the cabinet if I have to (though I'm a little "resigned" to the fact that i think i'm going to have to).

Have any of you lot had a similar issue and what tools do you use to test? - can you recomend any?. Little point trying a standard lan tester (all that proves is that voltage can go down each wire and where they end up.
__________________
http://www.whymissit.co.uk
http://elitetrader.whymissit.co.uk < -- keep track of your commodities, stations and systems in Elite Dangerous
Deceased is online now  
Reply With Quote
Old 07-Mar-2012, 10:42   #2
Nomad
i fear no midget
Nomad's Avatar
Join Date: Feb 2007
Posts: 9,914
Nomad has a reputation beyond reputeNomad has a reputation beyond reputeNomad has a reputation beyond reputeNomad has a reputation beyond reputeNomad has a reputation beyond reputeNomad has a reputation beyond reputeNomad has a reputation beyond reputeNomad has a reputation beyond reputeNomad has a reputation beyond reputeNomad has a reputation beyond reputeNomad has a reputation beyond repute
mobile phone nearby?
Nomad is offline  
Reply With Quote
Old 07-Mar-2012, 11:21   #3
Deceased
Fixer of dead hard drives
Deceased's Avatar
Join Date: Oct 2003
Location: SOL
Posts: 2,256
Deceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond repute
Quote:
Originally Posted by Nomad View Post
mobile phone nearby?
Heh - nope. Already thought of that. Seems some models of blackberries are notorious for causing this kind of thing.

Whats weird is - its doing it right now, and the other guy across the way is also getting the noise on his phone. If I switch off the 1st guys computer - the problem vanishes.

Which is why I changed the computer for another and the power, network leads etc.

I'm thinking that it must be a bad earth somehow/somwhere but the electrician couldn't find anything outwardly wrong.
__________________
http://www.whymissit.co.uk
http://elitetrader.whymissit.co.uk < -- keep track of your commodities, stations and systems in Elite Dangerous
Deceased is online now  
Reply With Quote
Old 07-Mar-2012, 12:02   #4
Inertiaman
Join Date: Oct 2003
Posts: 34,032
Inertiaman has a reputation beyond reputeInertiaman has a reputation beyond reputeInertiaman has a reputation beyond reputeInertiaman has a reputation beyond reputeInertiaman has a reputation beyond reputeInertiaman has a reputation beyond reputeInertiaman has a reputation beyond reputeInertiaman has a reputation beyond reputeInertiaman has a reputation beyond reputeInertiaman has a reputation beyond reputeInertiaman has a reputation beyond repute
Or it's the cable as you suspect - and the noise is dropping when his network connection is inactive.

Run a fresh cable over the floor to a different and distant-as-possible floorbox/wallsocket to test.
Inertiaman is online now  
Reply With Quote
Old 07-Mar-2012, 12:46   #5
Deceased
Fixer of dead hard drives
Deceased's Avatar
Join Date: Oct 2003
Location: SOL
Posts: 2,256
Deceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond repute
Quote:
Originally Posted by Inertiaman View Post
Or it's the cable as you suspect - and the noise is dropping when his network connection is inactive.

Run a fresh cable over the floor to a different and distant-as-possible floorbox/wallsocket to test.
Yeah could try that.

I think i might just bite the bullet and repatch his connection in the cab - its the only way I can rule out the physical wiring between the cab and his floor plate (we've already tried changing the RJ45 socket in the floor plate as well).
__________________
http://www.whymissit.co.uk
http://elitetrader.whymissit.co.uk < -- keep track of your commodities, stations and systems in Elite Dangerous
Deceased is online now  
Reply With Quote
Old 07-Mar-2012, 13:50   #6
burundi
WARNING: May contain nuts
burundi's Avatar
Join Date: Oct 2003
Location: Prestonia
Posts: 10,914
burundi has a reputation beyond reputeburundi has a reputation beyond reputeburundi has a reputation beyond reputeburundi has a reputation beyond reputeburundi has a reputation beyond reputeburundi has a reputation beyond reputeburundi has a reputation beyond reputeburundi has a reputation beyond reputeburundi has a reputation beyond reputeburundi has a reputation beyond reputeburundi has a reputation beyond repute
Can you physically move the computer base unit further away from the guys desk to see if that helps?

Tried a small UPS on the PC to filter the electric supply?

Tried running the power for the PC from a different wall socket?
__________________

Want UnLtd Mobile Data & Texts for 12 a month PAYG? - Order a free GiffGaff SIM via this link and get an additional free 5 credit.
At 12 a month data is unlimited with a 1gb per day fair usage policy!


WANTED: Something witty to go here.
burundi is offline  
 Geldrey 
Reply With Quote
Old 07-Mar-2012, 13:53   #7
Deceased
Fixer of dead hard drives
Deceased's Avatar
Join Date: Oct 2003
Location: SOL
Posts: 2,256
Deceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond repute
Quote:
Originally Posted by burundi View Post
Can you physically move the computer base unit further away from the guys desk to see if that helps?

Tried a small UPS on the PC to filter the electric supply?

Tried running the power for the PC from a different wall socket?
Physically move machine = no (its a different one anyway as 1 swapped it out when this started happening).

UPS - don't have any that I can use.

Power = looks like thats the next best choice I think.
__________________
http://www.whymissit.co.uk
http://elitetrader.whymissit.co.uk < -- keep track of your commodities, stations and systems in Elite Dangerous
Deceased is online now  
Reply With Quote
Old 07-Mar-2012, 14:32   #8
burundi
WARNING: May contain nuts
burundi's Avatar
Join Date: Oct 2003
Location: Prestonia
Posts: 10,914
burundi has a reputation beyond reputeburundi has a reputation beyond reputeburundi has a reputation beyond reputeburundi has a reputation beyond reputeburundi has a reputation beyond reputeburundi has a reputation beyond reputeburundi has a reputation beyond reputeburundi has a reputation beyond reputeburundi has a reputation beyond reputeburundi has a reputation beyond reputeburundi has a reputation beyond repute
Quote:
Originally Posted by Deceased View Post
Physically move machine = no (its a different one anyway as 1 swapped it out when this started happening).
Could be a issue with a batch of machines so swapping the machine isn't a guarantee that it's not the machine at fault, given it stopped when you shut it down it's your best bet so far. It could even be the CPU, case fan or some other component that only starts causing interference under high load.

When it's happening can you physically move the base unit away from the desk (whilst running) to see if the interference changes?
__________________

Want UnLtd Mobile Data & Texts for 12 a month PAYG? - Order a free GiffGaff SIM via this link and get an additional free 5 credit.
At 12 a month data is unlimited with a 1gb per day fair usage policy!


WANTED: Something witty to go here.
burundi is offline  
 Geldrey 
Reply With Quote
Old 07-Mar-2012, 15:22   #9
Deceased
Fixer of dead hard drives
Deceased's Avatar
Join Date: Oct 2003
Location: SOL
Posts: 2,256
Deceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond repute
Quote:
Originally Posted by burundi View Post
Could be a issue with a batch of machines so swapping the machine isn't a guarantee that it's not the machine at fault, given it stopped when you shut it down it's your best bet so far. It could even be the CPU, case fan or some other component that only starts causing interference under high load.

When it's happening can you physically move the base unit away from the desk (whilst running) to see if the interference changes?
Well we are ascending to new levels of weirdness now.

At this moment in time - his new machine is switched on and happily ticking along.

His phone is absolutely fine - no problems.

The chap in question isn't in the office.....

I'm beginning to think that it might be "him" or something about/on him.... ie. a another phone or some other electrical device.
__________________
http://www.whymissit.co.uk
http://elitetrader.whymissit.co.uk < -- keep track of your commodities, stations and systems in Elite Dangerous
Deceased is online now  
Reply With Quote
Old 07-Mar-2012, 17:58   #10
burundi
WARNING: May contain nuts
burundi's Avatar
Join Date: Oct 2003
Location: Prestonia
Posts: 10,914
burundi has a reputation beyond reputeburundi has a reputation beyond reputeburundi has a reputation beyond reputeburundi has a reputation beyond reputeburundi has a reputation beyond reputeburundi has a reputation beyond reputeburundi has a reputation beyond reputeburundi has a reputation beyond reputeburundi has a reputation beyond reputeburundi has a reputation beyond reputeburundi has a reputation beyond repute
Vibrating butt plug! it's the only answer that makes any sense.
__________________

Want UnLtd Mobile Data & Texts for 12 a month PAYG? - Order a free GiffGaff SIM via this link and get an additional free 5 credit.
At 12 a month data is unlimited with a 1gb per day fair usage policy!


WANTED: Something witty to go here.
burundi is offline  
 Geldrey 
Reply With Quote
Old 07-Mar-2012, 18:33   #11
Nomad
i fear no midget
Nomad's Avatar
Join Date: Feb 2007
Posts: 9,914
Nomad has a reputation beyond reputeNomad has a reputation beyond reputeNomad has a reputation beyond reputeNomad has a reputation beyond reputeNomad has a reputation beyond reputeNomad has a reputation beyond reputeNomad has a reputation beyond reputeNomad has a reputation beyond reputeNomad has a reputation beyond reputeNomad has a reputation beyond reputeNomad has a reputation beyond repute
or you work with qui?
Nomad is offline  
Reply With Quote
Old 07-Mar-2012, 22:12   #12
Deceased
Fixer of dead hard drives
Deceased's Avatar
Join Date: Oct 2003
Location: SOL
Posts: 2,256
Deceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond reputeDeceased has a reputation beyond repute
Quote:
Originally Posted by Nomad View Post
or you work with qui?
Wot? qui has a butt plug?

Actually. Problem solved - fecking monitor - or rather its power supply
__________________
http://www.whymissit.co.uk
http://elitetrader.whymissit.co.uk < -- keep track of your commodities, stations and systems in Elite Dangerous
Deceased is online now  
Reply With Quote
Old 08-Mar-2012, 09:35   #13
qui
Iron Man 3
qui's Avatar
Join Date: Oct 2003
Location: Uk
Posts: 3,992
qui has a reputation beyond reputequi has a reputation beyond reputequi has a reputation beyond reputequi has a reputation beyond reputequi has a reputation beyond reputequi has a reputation beyond reputequi has a reputation beyond reputequi has a reputation beyond reputequi has a reputation beyond reputequi has a reputation beyond reputequi has a reputation beyond repute
I accidentally the whole thing.
__________________
i-rox - rtfm - yoga - dvorak - qupp - timmeh - japan & nz - marik
qui is offline  
 digitalKwee 
Reply With Quote
Old 08-Mar-2012, 10:09   #14
Nomad
i fear no midget
Nomad's Avatar
Join Date: Feb 2007
Posts: 9,914
Nomad has a reputation beyond reputeNomad has a reputation beyond reputeNomad has a reputation beyond reputeNomad has a reputation beyond reputeNomad has a reputation beyond reputeNomad has a reputation beyond reputeNomad has a reputation beyond reputeNomad has a reputation beyond reputeNomad has a reputation beyond reputeNomad has a reputation beyond reputeNomad has a reputation beyond repute
cad/cam files to be created shortly by tbk, you can soon own a replica to remind yourself of the wondrous event, pre-order now*

*not available in stores
Nomad is offline  
Reply With Quote
Reply

Go Back   trickery.net > Technical > Internet Connection & Networking


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PC causing freeview interference ? T-Bag Hardware 18 30-May-2008 09:07
Mobile Signal Interference On Speakers maRto Discussion 15 22-Mar-2006 00:20

Users Viewing Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 17:19.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0 Release Candidate 3
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2003 - 2013, trickery.net